Przy ocenie jakości kiszonek z trawy nie można zwracać uwagi wyłącznie na zawartość energii i białka surowego. Ważna jest też zawartość potasu, szczególne gdy koszona trawa na kiszonkę jest młoda, a zwartość tego pierwiastka przekracza wielokrotnie optymalną zalecaną wartość.
Maksymalnie 25 g potasu na 1 kg suchej masy
Optymalna zawartość potasu w trawach to 20–25 g na 1 kg s.m. paszy. Z punktu widzenia żywieniowego w całej dawce pokarmowej dla krów w laktacji dopuszcza się 11–12 g potasu, a dla krów zasuszanych – 8 g w przeliczeniu na kg suchej masy. Przy dużym udziale kiszonek z traw w skarmianej mieszance, wartość ta jest zazwyczaj lekko powyżej normy.
Trzeba natomiast uważać ze skarmianiem bogatych w potas sianokiszonek krowami zasuszonymi, bo może to prowadzić do problemów podczas wycieleń (zatrzymanie akcji porodowej). Koncentracja potasu powyżej 30 g na 1 kg s.m. paszy jest zdecydowanie zbyt wysoka.
Na użytkach zielonych zawartość potasu waha się między 20, a 25 g potasu na 1 kg s.m., co jest dobrym kompromisem pomiędzy odżywianiem roślin i zwierząt, twierdzi dr Hubert Schuster z Instytutu Żywienia w Szkole Wyższej w Bawar...