StoryEditorŻywienie cieląt

Jakie są zalety skarmiania cieląt jogurtem?

Skarmianie cieląt jogurtem wpływa pozytywnie na trawienie, ale i pozwala zaoszczędzić czas pracy. Jak prawidłowo przygotować i podawać napój jogurtowy?
06.07.2023., 19:00h

Jogurt jest łatwiejszy do strawienia dla cieląt

Jogurt ma pozytywny wpływ na proces trawienia u cieląt, ponieważ kultury bakteryjne przekształcają laktozę zawartą w mleku w kwas mlekowy. Wstępnie strawiona laktoza powoduje, że napój jest łatwiej strawny dla cieląt, a kwaśne pH (niższe niż mleko pełne) zwalcza niektóre patogeny wywołujące biegunki. Napoje jogurtowe działają więc w tym przypadku profilaktycznie.

Jak przygotować napój jogurtowy dla cielęcia?

  • Do 10 l mleka pełnego dodać około 0,5 kg jogurtu naturalnego i wymieszać. Taki zaczyn wystarczy na około 50 l gotowego napoju. Pozostawić do fermentacji na 15–20 godzin w temperaturze pokojowej w nakrytym pojemniku.
  • Wymaganą ilość zaczynu na następny posiłek (około 10 do 20% całkowitej ilości) dodać do mleka i odstawić na dwanaście godzin w ciepłe miejsce (w zbyt niskiej temperaturze fermentacja nie jest możliwa). Zakwaszenie zagęszcza mleko i nadaje mu kwaśny smak, typowy dla jogurtu.
  • Wymieszać i podać do picia. Zostawić 10 do 20% – to jest porcja do zakwaszenia mleka na następny posiłek.
  • Zakwasić mleko na następny posiłek, wymieszać i pozostawić na 12 godzin.

Higiena pracy to podstawa!

Wymieszany napój może być przechowywany w temperaturze od 10 do 15 °C przez około tydzień, w zależności od zawartości tłuszczu. Szczep jogurtowy można używać maksymalnie miesiąc, potem zwykle trzeba go odnowić. Uwaga, szczep może się zepsuć! Przy sporządzaniu napojów jogurtowych bardzo ważna jest higiena pracy (zostawiamy 10–20% z poprzedniego zakwaszania).

Aby karmić z powodzeniem napojem jogurtowym:

  • Cielę musi otrzymać wcześniej wystarczającą ilość dobrej jakości siary.
  • Napój jogurtowy należy włączać już po drugim lub trzecim posiłku cielęcia, stopniowo. Dwa pierwsze posiłki jogurtowe mieszamy z mlekiem matki.
  • Karmienie jogurtem zawsze zaczynamy jak najwcześniej (w przeciwnym razie cielęta są przyzwyczajone do słodkiego mleka i nie piją wystarczająco dużo). Warto rozpocząć skarmianie napojem jogurtowym, gdy w gospodarstwie jest mało cieląt i więcej czasu.
  • Nie należy używać mleka zawierającego inhibitory – produkcja jogurtu się nie uda.
image

Napój jogurtowy pozytywnie wpływa na trawienie, ponieważ zawarty w nim cukier mleczny (laktoza) został już wstępnie strawiony. Nadaje się do podawania na zimno

FOTO: Veauthier

Dobrą i prostą alternatywą dla poidła jogurtowego jest zakwaszanie mleka komercyjnymi mieszankami kwasów dla cieląt. Eliminuje to konieczność przygotowania zaczynu jogurtowego i jego higienicznego przechowywania.

27. kwiecień 2024 16:10