W czym tkwi sekret mleka dDrei?
U osób dorosłych często (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) stwierdza się niedobory witaminy D. Liczne badania wskazują, jak ważny dla ludzi jest odpowiedni poziom witaminy D, która ma wpływ na układ odpornościowy, utrzymanie funkcji mięśni oraz wpływ na zdrowie kości i zębów. Ponadto witamina D3 jest niezbędna do wykorzystania wapnia w organizmie.
Patent na naturalnie wzbogacone mleko jest dość prosty – krowy są utrzymywane w szczególnie wyśrubowanych warunkach dobrostanu (w dużej ekspozycji na światło słoneczne, a gdy go brakuje, w specjalnie oświetlonych oborach) oraz otrzymują specjalne pasze. W efekcie – w mleku jest nie tylko więcej witaminy D, ale i 2 razy więcej tryptofanu– prekursora „hormonu szczęścia” – serotoniny oraz 10 razy więcej melatoniny – klasycznego hormonu snu.
Niemieckie "super mleko" zostało opatentowane
Wynalazcą wzbogaconego mleka jest wychowany na fermie Tony Gnann:
”Od dziecka mam do czynienia z mlekiem. Na tym przykładzie nauczyłam się, że wszystko co dobre, można trochę poprawić. Celem mojej pracy było stworzenie rzeczywistych i trwałych korzyści dla ludzi i zwierząt”.
Chyba się udało, bo Europejski Urząd Patentowy przyznał kilka patentów na ten wynalazek. Mleko niemieckiego start-upu to krok w kierunku celu, jakim jest wyeliminowanie niedoboru witaminy D w diecie raz na zawsze.
Artur Puławski
Zdjęcie: Pexels
Artur Puławski
Zdjęcie: Pexels
Artykuł ukazał się w magazynie Elita Dobry Hodowca 6/2021 na str. 5. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na Elicie: Zamów prenumeratę.