Knedle na słodko z twarogiem i śmietaną
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 200 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany
- do podania: słodka śmietanka, 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Twaróg utrzeć z cukrem i śmietaną. Do zimnych ziemniaków dodać mąki, jajko, sól. Wyrobić na gładkie ciasto (jeśli jest za lepkie, dodać mąki pszennej). Ciasto uformować w wałek, kroić równe porcje, spłaszczać, nakładać porcje twarogu i zlepiać w kształt kuli (dokładnie zlepiać brzegi). Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub tacę. Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut, licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach. Przed podaniem zlać wodę z talerzy. Polewać śmietaną i posypać cukrem.
Panna cotta z cynamonem i czekoladą
- 500 ml śmietanki 36%
- 50 g cukru
- laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- szczypta cynamonu
- 5 kostek czekolady
- wiśnie kandyzowane
- świeże borówki
Wykonanie:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wyciągnąć ziarenka. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Śmietankę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier, laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Wyłączyć. Wyciągnąć laskę wanilii. Gorącą śmietankę wymieszać dokładnie z żelatyną i cynamonem. Gorącą masę przelać do foremek na muffiny. Poczekać, aż ostygnie, i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Wyjąć z foremek. Jeśli deser trudno będzie wyjąć, można delikatnie odwrócić foremkę i polać ciepłą wodą. Układać na talerzu, posypać tartą czekoladą, ozdobić wiśniami i borówkami.
Krówki domowej roboty
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki cukru,
- 100 g masła,
- olejek albo ekstrakt waniliowy.
Wykonanie:
Składniki gotować w garnku, często mieszając, do momentu, aż masa nabierze brązowego koloru (około godziny). Gotową masę wylać na płaskie naczynie – można na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną masę pokroić w kostkę. Aby otrzymać krówki kruche, masę należy gotować około 20 minut dłużej.