StoryEditor

Konkurs "Mleczne cuda" – poznaj nagrodzone przepisy

Oto 10 niesamowitych przepisów, nagrodzonych w konkursie „Mleczne cuda”, będącego inicjatywą „Tygodnika Poradnika Rolniczego” oraz Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. Konkurs cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Do naszej redakcji napłynęło łącznie kilkadziesiąt przepisów od kół gospodyń wiejskich z całej Polski!

Dorsz zapiekany w mleku

Składniki:

  • 1 kg dorsza,
  • 8 ziemniaków,
  • 2 nieduże cebule,
  • 500 dag brukselki,
  • 300 dag sera żółtego,
  • 4 szklanki mleka,
  • 4 jajka, natka pietruszki do posypania, przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, chwilę podgotować (nie rozgotować). Brukselkę ugotować. Filety dorsza układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z ziemniakami i brukselką. Masło rozpuścić, bez zagotowania. Do ciepłego masła dodawać jajka i mleko, cały czas mieszając.

Zalać rybę mieszanką, posypać przyprawami i startym serem. Piec ok. 30 min. Podawać posypane natką pietruszki.


Miód z serwatki

Składniki:

  • 1 litr maślanki,
  • ½ litra mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 mały pojemnik śmietany 12%,
  • laska wanilii do miodu,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • 60 g cukru kokosowego,
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny.

Wykonanie: Zagotować maślankę z mlekiem i przekrojoną na pół laską wanilii (można z wanilii wyskrobać ziarenka, co da jeszcze więcej smaku). W miseczce rozbełtać jajka widelcem, następnie dodać śmietanę. Wlać mieszankę jajek i śmietany na gotującą się maślankę z mlekiem i dalej podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Po pewnym czasie pojawią się skrzepy sera. Jeżeli widać już wyraźne grudki, przelać płyn przez sitko nakryte gazą. Pozbyć się strąka waniliowego. W ten sposób następnego dnia, po dokładnym odsączeniu serwatki, otrzymujemy delikatny serek typu ricotta. Przechodzimy do uzyskania miodu.

Pozyskaną serwatkę przelać do szerokiego garnka i dodać dwa rodzaje cukru oraz, opcjonalnie, łyżkę octu winnego lub soku z cytryny. Wszystko zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dalej gotować, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Proces gotowania trwa dość długo i wymaga cierpliwości. W zależności od rozmiaru garnka i tego, jak mocny dajemy ogień, gęstnienie cieczy może potrwać od 2,5 do kilku godzin.

Kiedy roztwór zaczyna się zagęszczać, pamiętać o częstym mieszaniu. Pomocne w tym wypadku bywa narzędzie typu termomix. Kiedy otrzymamy konsystencję ciągnącego się syropu, miód z serwatki jest gotowy. Można go użyć do różnego typu potraw, ciast, naleśników, gofrów, kanapek oraz jako zamiennik miodu np. do napojów, słodzenia herbaty.

Pizza twarogowa


Składniki na ciasto:

  • 50 g mąki pszennej np. razowej,
  • 1 średnie jajko,
  • 280 g sera twarogowego chudego,
  • przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia);

Składniki na farsz:

  • 60 ml passaty wymieszanej z ziołami prowansalskimi,
  • 10 dag szynki z indyka bądź kurczaka,
  • 120 g mozzarelli,
  • 5 pieczarek, 4 plasterki pomidora; 1 łyżeczka oliwy, ketchup.

Wykonanie: Rozgnieść ser twarogowy widelcem w misce. Dodać mąkę, jajko oraz przyprawy. Mieszać do czasu połączenia się składników. Wyłożyć papier do pieczenia na blachę, a następnie wysmarować go oliwą (1 łyżeczka). Wyłożyć na papier ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Wstawić do rozgrzanego do 220°C piekarnika na około 15 min.

Wyjąć, nałożyć w pierwszej kolejności passatę z ziołami. Wyłożyć resztę składników i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut.


Lody dyniowe z miętą i pomarańczą

Składniki:

  • 1 średnia dynia słodka,
  • 0,5 l mleka 3,2%,
  • cukier waniliowy,
  • 1 l śmietany kremówki (30–36%),
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 pomarańcza,
  • kilka listków mięty.

Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę, dodać mleko, cukier waniliowy i gotować do miękkości. Po przestudzeniu zblendować na gładką jedwabistą masę i zamrozić. Żółtka z miodem dokładnie utrzeć. Śmietanę ubić, połączyć z żółtkami, a następnie dodawać małymi porcjami zamrożoną wcześniej dynię. Całość dokładnie zmiksować. Pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę. Miętę umyć i pokroić, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Włożyć do specjalnych pojemniczków na lody z patyczkami, salaterek, których dno wcześniej można udekorować, np. listkiem mięty lub do dużych pojemników, z których będziemy lody porcjować gałkownicą.

Pieróg jaglany brzózański

Składniki na rozczyn:

  • 2 dag drożdży,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki mąki – składniki wymieszać,
  • pozostawić do wyrośnięcia;

składniki na ciasto:

  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju,
  • mąka;

składniki na kaszę:

  • ok. 1 litra kaszy jaglanej,
  • ½ kg masła, sól.

Wykonanie: do wyrośniętego rozczynu dać 1 jajko, trochę oleju, szczyptę soli; mąki ile zabierze, tak, żeby ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 2 i 1/2 garnuszka półlitrowego kaszy jaglanej wypłukać i zagotować w 2 litrach wody. Do gotującej się kaszy dodać masło, sól do smaku. Kaszę gotować do miękkości.

Do ugotowanej, lekko przestudzonej kaszy dodać 1 kilogram rozkruszonego białego sera. Wyrośnięte ciasto wałkować na prostokąt, wyłożyć nim dno i boki natłuszczonej blachy do pieczenia. Trochę ciasta zostawić na wierzch. Na ciasto wyłożyć farsz z kaszy, przykryć rozwałkowaną resztą ciasta, dokładnie sklejając jego brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piecu ok.1 godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu wyłożyć z formy na deskę.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepły albo pokrojony na kromki i podsmażony na złoty kolor na maśle.


Sernik dyniowy

Składniki na spód:

  • 200 herbatników,
  • 90 g masła,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu;

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 500 g purée z dyni,
  • 4 jajka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 170 g cukru;

Składniki na polewę:

  • 250 g kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć, masło roztopić i dodać do ciasteczek. Dodać przyprawy wylać na blachę i wstawić do lodówki. Ser zmiksować z purée z dyni. Dodać jajka, cukier, budyń w proszku. Miksować krótko, wylać na blachę. Piec około 60 minut w 180C.

Kiedy ciasto będzie już prawie gotowe, śmietanę wymieszać z miodem, wysunąć ciasto z piekarnika i wylać polewę. Piec jeszcze około 10 minut. Sernik pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystygnięcia.


Tort Marcinek

Składniki na ciasto (15 cienkich blatów):

  • 250 g masła śmietankowego 82% zawartości tłuszczu,
  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków,
  • 2 duże jajka, 2 żółtka,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, szczypta soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka amoniaku,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 800 g mąki pszennej, np. tortowej;
  • kakao,
  • kawa lub cappuccino do oprószenia.

Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną i amoniakiem, odstawić na chwilę (aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Masło, cukier i cukier wanilinowy umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajko, następnie żółtko, nie przerywając ucierania. Dodać śmietanę z sodą, następnie mąkę, sól i zmiksować do połączenia (lub zagnieść ręcznie). Powinno powstać gęste, miękkie i sprężyste ciasto.

Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Zagniecione ciasto podzielić równo na 15 części. Tortownicę (lub inną okrągłą blaszkę) o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkować, następnie rozciągając ciasto, wylepić nim dno formy. Ciasto będzie bardzo cienkie. Widelcem gęsto je ponakłuwać. Jeśli podczas rozciągania powstaną małe dziurki w cieście – nie należy się martwić – po złożeniu całości nie będą widoczne.

Piec w temperaturze 190ºC przez 10–15 minut, do zrumienienia (jaśniejsze warstwy na zdjęciach to ciasto mniej zrumienione, ciemniejsze – bardziej). W taki sam sposób przygotować i upiec pozostałe placki. Wystudzić.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 1,5 l schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%,
  • 600 g schłodzonej kwaśnej śmietany 18% (lub crème fraîche),
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru,
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny (jeśli krem ma być bardziej kwaśny),
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) lub kilka kropel migdałowego aromatu do ciast (lub więcej, do smaku),
  • ja dodaję nasionka laski wanilii.

Wykonanie: W misie miksera (dużej!) umieścić śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę i cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny (lub migdałowy aromat). Do dekoracji boków i wierzchu tortu wykorzystać okruszki ciasta (używam nieudanego placka lub ostatni niewymiarowy placek kruszę w blenderze), pokruszone herbatniki.

Na paterze układać wystudzone placki, jeden po drugim przekładając kremem. Po przełożeniu wszystkich placków na wierzch tortu (nieposmarowany blat) położyć lekką deseczkę i odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie usunąć obciążenie, boki i i wierzch tortu pokryć pozostałym kremem (który włożyliśmy wcześniej do lodówki), wyrównać. Boki i wierzch tortu oprószyć okruszkami ciasta lub herbatników, na wierzchu oprószyć bądź ozdobić stosownie do okazji. Schłodzić. Spożywać po 6 godzinach lub następnego dnia. Przechowywać w lodówce.


Canelé de Bordeaux

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 125 g mąki,
  • 2 całe jajka + 1 żółtko,
  • 1 łyżka rumu,
  • 1 laska wanilii.

Wykonanie: W misce wymieszać mąkę i cukier, następnie dodać rozkłócone jajka oraz rum. Wymieszać. W rondlu zagotować mleko z masłem oraz rozciętą laską wanilii. Następnie wyjąć laskę, ziarenka zostawić. Stopniowo przelewać mleko do miski z mąką i pozostałymi składnikami, energicznie mieszać, aby jajka się nie ścięły.

Po wymieszaniu składników przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia foremki canele posmarować masłem, wypełnić do 2/3 ciastem. Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 240°C na mocno złoty kolor.

Serowe serce

Składniki:

  • 30 dag sera pleśniowego rokpol lub lazur niebieski,
  • kostka sera feta,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • pół kostki masła.

Wykonanie: Obydwa rodzaje sera rozdrobnić widelcem, dodać miękkie masło, utrzeć na gładką masę i lekko schłodzić. Z tak przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na trzech talerzach rozłożyć oddzielnie posiekaną natkę pietruszki, czosnek i paprykę.

Serowe kulki podzielić na 3 części i każdą obtaczać innej „panierce”. Gotowe kulki na minimum 3 godziny włożyć do lodówki. Podawać na półmisku przybranym liśćmi sałaty, układając z kulek kolorowe serce.


Mus z białej i ciemnej czekolady

Składniki:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 2 kubki śmietanki 30%,
  • 2 kubki jogurtu naturalnego,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 1 torebka żelatyny,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • na wierzch: płatki czekoladowe bądź kolorowa posypka.

Wykonanie: Obie czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Śmietankę wlać do garnka, zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Każdą z rozpuszczonych czekolad zmiksować z połową masy z żółtek, jednym kubkiem jogurtu i połową letniej śmietanki z żelatyną.

Dodać połowę białek do każdej z mas, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Wylać ciemną masę, chwilę poczekać aż stężeje, i wylać białą. Wierzch udekorować według uznania.


20. listopad 2024 14:43