Niesamowity świat sera
W sześcioodcinkowym serialu dokumentalnym Pristine zabiera nas w podróż dookoła świata, aby zgłębić zawiłości sera podczas fascynujących wizyt w Szwajcarii, Francji, Quebecu, Toronto, Grecji i Kolumbii Brytyjskiej. W każdym z tych miejsc spotyka się z pełnymi pasji serowarami, którzy tworzą lokalne sery, a także z innowacyjnymi szefami kuchni, którzy przetwarzają je na wiele oszałamiających kreacji kulinarnych.
Cheese: A Love Story - o czym opowiada mini serial?
W programie można przyjrzeć się procesowi produkcji mleka, który napędza przemysł serowarski w każdym z odwiedzanych miejsc. Można zobaczyć wiele krów, ale także kóz, owiec, a nawet bawołów wodnych. Dowiemy się również, jak szwajcarski kucharz tworzy płynne fondue; jak francuscy rolnicy stworzyli specjalny gatunek sera, by zamieniać na niego mleko obłożone wysokim podatkiem, jak greccy pasterze kontynuują starożytne zwyczaje opieki nad zwierzętami i produkcji sera.
Artur Puławski
Fot. Unsplash