Spada spożycie przetworów mlecznych prezz dzieci, a wraz z nim wzrastają niedobory wapnia
Dane National Health and Nutritional Examination Survey (NHNES) wskazują, że spożycie wapnia pochodzącego z produktów mlecznych u dzieci poniżej 5. roku życia zmalało z 62% w latach 1976 – 1980 do 52% na przestrzeni 2001 – 2006. Tendencję tę potwierdzają również wyniki badań przeprowadzonych przez polski organ – Instytut Żywności i Żywienia.
Wskazują one na niedobory wapnia w diecie u dzieci w wieku 1–9 lat na poziomie niemal 70%. Te dane są niepokojące, bo wapnia rosnący organizm potrzebuje m.in. do budowy kości i zębów.
Ile wapnia powinny spożywać dziennie dzieci?
Dzieci najmłodsze – do 3. roku życia powinny spożywać dziennie 700 mg wapnia, starsze już 1000 mg. Wapń znajdziemy przede wszystkim w mleku i jego przetworach – 700 mg wapnia to 100 g żółtego sera, 300 mg ma szklanka mleka.
Nabiał warto uzupełnić warzywami bogatymi w ten pierwiastek – jarmużem, fasolkę szparagową czy brukselką oraz orzechami i nasionami chia.
Artur Puławski
Zdjęcie: Pexels