Kefir i maślanka - czym się od siebie różnią?
Jedno i drugie jest bogate w wartości odżywcze. Kefir ma dużą zawartość witamin z grupy B, witaminy D i cennego wapnia oraz bakterie kwasu mlekowego. Z kolei maślanka dostarczy witaminy A, E, białka, fosfolipidów, magnezu i potasu.
Czy lepsza jest maślanka, czy kefir, zależy od naszych oczekiwań. Będąc na diecie odchudzającej, zdecydowanie lepiej sięgnąć po maślankę – 100 g ma zaledwie 40 kcal, kefir za to ma 75 kcal. Różnica może i nieduża jednak, gdy napoje tego typu pijemy w większych ilościach, ma znaczenie.
Dla zwolenników diety niskotłuszczowej również lepszym wyborem jest maślanka – kefir dostarczy aż 4,1 g tłuszczu, a taka sama porcja maślanki zaledwie 0,9 g. Jeden i drugi napój obniży poziom cholesterolu, ale maślanka bardziej.
Maślanka jest idealna na problemy trawienne i biegunki
Dodatkowo maślanka jest bogatsza w lecytynę, która zapobiega odkładaniu się cząsteczek cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych oraz zawiera – podobnie jak kefir – bakterie kwasu mlekowego. W ten sposób maślanka wykazuje nieocenione właściwości dla układu pokarmowego – reguluje procesy trawienne i zadba o mikroflorę jelitową. Zapobiegnie powstawaniu stanów zapalnych tego układu, zwalczy biegunkę, zgagę czy wzdęcia.