Kto obecnie produkuje popularnego w PRL-u szampana mlecznego?
Nie każdy napój musujący musi zawierać procenty, a jego spożycie kończyć się kacem. Zakład Mleczarski „Śnieżka” położony w pomorskiej miejscowości Perlino (gmina Gniewino) działa od 1992 roku produkując twarogi, sery żółte, śmietanki, masło, mleko spożywcze i maślankę. W swoim portfolio ma także... szampan bezalkoholowy z mleka.
Mleczny szampan pojawił się na polskim rynku wcześniej niż kefir
Szampan z mleka na ziemiach polskich znany jest od lat trzydziestych XX wieku. Za czasów PRL występował pod nazwą Serowit. Szampan serwatkowy jest napojem orzeźwiającym wyprodukowanym ze świeżej serwatki pozostającej po produkcji serów twarogowych z dodatkiem wyselekcjonowanych szczepów drożdży. Kwas mlekowy wytworzony w serwatce przez szczepy bakterii fermentacji mlekowej działa ochronnie na przewód pokarmowy człowieka ograniczając rozwój bakterii chorobotwórczych.
Artur Puławski
(zdjęcie poglądowe)