Mleko z karalucha czterokrotnie bardziej odżywcze od mleka krowiego
Naukowcy z Międzynarodowej Unii Krystalografii (IUCr), z którą związana jest hiszpańska wyższa rada ds. badań naukowych (SCIC), potwierdzili, że karalusze mleko jest czterokrotnie bardziej odżywcze od mleka krowiego, bogate w proteiny i witaminy z grupy B. Przewidują, że za kilka lat może stać się kluczowe dla wyżywienia rosnącej populacji świata.
Do produkcji nowej superżywności wykorzystuje się owady z grupy Diploptera punctata, które rodzą żywe młode, odżywiające się "mlekiem" matki w fazie embrionalnej. W ich ciałach płyn przekształca się w kryształki białkowe.
Karalusze "mleko" będzie produkowane w całości laboratoryjnie
Naukowcy z indyjskiego instytutu biologii i komórek macierzystych zsekwencjonowali geny odpowiedzialne za wytwarzanie kryształków białka w karaluszym "mleku" i odtworzyli je w laboratorium. W ten sposób uzyskano syntetyczne mleko od karaluchów bez konieczności wyciskania tysiąca insektów dla wyprodukowania 100 ml "mleka". Karalusze "mleko" będzie hodowane w probówce, podobnie jak mięso kurczaka czy wołowina.
Artur Pułwski