StoryEditorOpłacalna produkcja mleka

Wady i zalety wydłużonej laktacji u krowy

Krowa osiąga szczytową produkcję mleka około 3–6 tygodni po porodzie, a następnie następuje stopniowy spadek wydajności. Standardowy okres laktacji wynosi 305 dni, jednak wielu hodowców szuka sposobów na zwiększenie produkcji, a tym samym jej rentowności. Jedną ze strategii, która w ostatnim czasie staje się coraz popularniejsza, jest wydłużona laktacja. Ma ona jednak swoje wady i zalety.
03.04.2024., 08:00h

Kiedy wydłużona laktacja może się opłacać hodowcy?

 

Jedną z głównych zalet przedłużonej laktacji jest to, że może prowadzić do zwiększenia zysków z produkcji mleka, ponieważ wiąże się z niższym nakładem paszy i mniejszą liczbą zabiegów weterynaryjnych. Badania wykazały, że krowy utrzymywane w laktacji przez dłuższy czas mogą produkować więcej mleka niż te, które są wcześnie zasuszane.

Okres laktacji można wydłużyć na różne sposoby, ale niektórzy europejscy rolnicy wydłużają laktację poprzez opóźnienie inseminacji po wycieleniu. W opinii dr Eline Burgers – naukowca specjalizującego się w zdrowiu i zachowaniu zwierząt w Wageningen Livestock Research, hodowcy wybierają konkretne krowy do dłuższego okresu oczekiwania na inseminację na podstawie produkcji mleka, numeru laktacji lub kondycji ciała.

Sukces opóźnionej inseminacji zależy od kilku czynników, które mogą być wspierane przez stosowanie terapii hormonalnej. Dr Burgers podkreśla również potencjał poprawy genetycznej. Twierdzi, że poprawa genetyczna nie nastąpiłaby bezpośrednio w wyniku wydłużenia laktacji, ale krowy o wysokiej produkcji mleka ...

Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
03. maj 2024 01:01