Atypowe porażenie poporodowe u krowy - kiedy i dlaczego do niego dochodzi?
Przed kilkoma laty atypowe porażenie połogowe występowało rzadko, ale obecnie co drugi miesiąc leczę krowę z tą chorobą. Od klasycznego porażenia połogowego różni się przede wszystkim tym, że występuje nagle w trakcie laktacji. W większości przypadków – po trzeciej laktacji i po jej 100 dniach.
Objawy laktacyjnej hipokalcemii obejmują:
- W łagodnych przypadkach żwacz jest lekko wzdęty, powierzchnia skóry i uszy chłodne, a kał raczej stały z powodu zaburzeń perystaltyki przewodu pokarmowego. Niektóre krowy prawie przestają jeść.
- W ciężkich przypadkach krowy nagle kładą się, a żwacz jest silnie wzdęty, mimo że dzień wcześniej był zupełnie normalny.
- Zanim diagnoza zostanie potwierdzona poprzez badania krwi w laboratorium, konieczne jest wykluczenie chorób o podobnych objawach. Lepszym rozwiązaniem byłby szybki test na miejscu, ponieważ stan krowy z atypowym porażeniem połogowym może się gwałtownie pogarszać. W badaniu krwi stężenie fosforu w porównaniu do typowego porażenia połogowego jest zazwyczaj normalne. Stężenie wapnia we krwi poniżej 1,5 mmol/l powoduje zwiotczenie mięśni.
Podobnie jak w przypadku porażenia połogowego w okresie okołoporodowym, leczenie obejmuje:
- W przypadkach łagodnych można podać bolus wapniowy lub wapń podskórnie.
- W ciężkich przypadkach szybko poprawia sytuację kroplówka z roztworu wapniowo-magnezowego.
- W porównaniu z kliniczną hipokalcemią krowy z atypowym porażeniem połogowym często szybko wracają do normalnego stanu i zaczynają jeść. Przyczyna gwałtownego spadku stężenia wapnia w trakcie laktacji nie jest jeszcze jasna. Z uwagi na fakt, że objawy choroby pojawiają się bardzo nagle, ale celowane podanie infuzji lub wapnia prowadzi do szybkiej poprawy, podejrzewa się gwałtowne zaburzenia w gospodarce hormonalnej.
Zapobiegawcze środki, takie jak podawanie witaminy D3 czy dieta uboga w wapń oraz stosowanie kwasów mineralnych są nieskuteczne. Jeśli atypowe porażenie połogowe dotyka nie tylko jednej krowy, ale kilku w stadzie, zaleca się sprawdzenie zaopatrzenia w związki mineralne przez badanie krwi chorych krów.
W przypadku niedoborów, hodowcy powinni sprawdzić zawartość minerałów w dawce paszowej. Zawartość magnezu w diecie krowy powinna wynosić od 1,5 do 2 g/kg s.m.
Ole Pflüger, lekarz weterynarii