Jak Mycoplasma bovis rozprzestrzenia się w gospodarstwie? Odkrycie naukowców może zaskoczyć
Dotychczas niewiele było wiadomo na temat rozprzestrzeniania się patogenu Mycoplasma bovis między grupami wiekowymi w gospodarstwach mlecznych.
Zespół badawczy z Holandii przyjrzał się temu, jak patogen przenosi się w gospodarstwie i gdzie leżą czynniki ryzyka. Przeanalizowano 20 gospodarstw mlecznych, które doświadczyły klinicznych wybuchów mykoplazmy u swoich krów mlecznych i pobrano próbki mleka od krów oraz próbki krwi i płynu spojówkowego od krów, jałówek i cieląt.
W trakcie badania okazało się, że infekcja mykoplazmowa przenosiła się między krowami, jałówkami i cielętami. Czynnikami ryzyka, które miały istotny wpływ na rozprzestrzenianie się choroby w różnych grupach zwierząt był ten sam pracownik dla różnych grup wiekowych oraz duża liczba (zewnętrznych) pracowników.
Przenoszeniu się patogenu między krowami sprzyjała zbyt mała liczba stanowisk karmienia i podawania wody w oborze. W cielętniku chorobie sprzyjała zła wentylacja.
Źródło: Bisheuvel et al. 2024