StoryEditorZdrowie krów

Stany zapalne początkiem innych chorób okresu przejściowego u krów?

Pomimo całej uwagi, jaką hodowcy przykładają do okresu przejściowego, wciąż zbyt często pojawia się w tym czasie wiele problemów zdrowotnych. Nowe badania pokazują, że największym winowajcą jest stan zapalny.
17.11.2022., 20:00h

Dlaczego krowy poebierają mniej paszy po wycieleniu i maja obniżoną odporność? Amerykańskie badania rzucają nowe światło na choroby okresu przejściowego u krów

Pomimo powszechnego stosowania soli anionowych w gospodarstwach nadal występuje zbyt wiele przypadków gorączki mlecznej lub jej subklinicznej postaci. Ponadto w wielu gospodarstwach trudno jest zmniejszyć liczbę krów, które ocieliły się z podwyższoną liczbą komórek somatycznych lub zapaleniem macicy. Głównymi winowajcami problemów okresu przejściowego wydają się być stany zapalne.

Do tej pory zakładano, że samo wycielenie prowadziło do mniejszego spożycia paszy i związanej z tym mobilizacji nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych (NEFA) z tłuszczu grzbietowego. Wiemy również, że układ odpornościowy nie zawsze działa tak skutecznie w fazie przejściowej.

Prof. Lance Baumgard z Iowa State University (Horst i in., 2021) wraz z zespołem przeanalizowali około 400 badań dotyczących krów w okresie przejściowym. Na tej podstawie dostarczyli argumentów za nową teorią aktywacji układu odpornościowego. Prawie wszystkie badania opisują ujemny bilans energetyczny ze wzrostem NE...

Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów

Dlaczego krowy poebierają mniej paszy po wycieleniu i maja obniżoną odporność? Amerykańskie badania rzucają nowe światło na choroby okresu przejściowego u krów

Pomimo powszechnego stosowania soli anionowych w gospodarstwach nadal występuje zbyt wiele przypadków gorączki mlecznej lub jej subklinicznej postaci. Ponadto w wielu gospodarstwach trudno jest zmniejszyć liczbę krów, które ocieliły się z podwyższoną liczbą komórek somatycznych lub zapaleniem macicy. Głównymi winowajcami problemów okresu przejściowego wydają się być stany zapalne.

Do tej pory zakładano, że samo wycielenie prowadziło do mniejszego spożycia paszy i związanej z tym mobilizacji nieestryfikowanych kwasów tłuszczowych (NEFA) z tłuszczu grzbietowego. Wiemy również, że układ odpornościowy nie zawsze działa tak skutecznie w fazie przejściowej.

Prof. Lance Baumgard z Iowa State University (Horst i in., 2021) wraz z zespołem przeanalizowali około 400 badań dotyczących krów w okresie przejściowym. Na tej podstawie dostarczyli argumentów za nową teorią aktywacji układu odpornościowego. Prawie wszystkie badania opisują ujemny bilans energetyczny ze wzrostem NEFA i ciał ketonowych we krwi, ale komponent zapalny jest w większości ignorowany. Wbrew powszechnemu przekonaniu, badacze dochodzą do wniosku, że to nie tylko ujemny bilans energetyczny jest główną przyczyną chorób w okresie przejściowym, ale to głównie stany zapalne w organizmie krów decydują o dalszym losie krów po wycieleniu.

Wszystkiemu winny stan zapalny?

Do 4 tygodni przed wycieleniem układ odpornościowy może nie działać prawidłowo, co może prowadzić do nasilenia stanu zapalnego w organizmie. Szczególnie podatne na stany zapalne są wątroba, wymiona i macica. Już w 2018 roku chińscy naukowcy wykazali, że gorączka mleczna jest częściowo spowodowana aktywacją wrodzonego układu odpornościowego i zmianami w metabolizmie węglowodanów. Podwyższone wartości stanu zapalnego we krwi doprowadziły do ​​zaburzenia równowagi wapniowej.

Profesor Björn Kuhla i jego zespół z Dummerstorfer Landesanstalt für Landwirtschaft w Rostocku również odkryli w badaniu z 2020 r., że stan zapalny w ciele (wątroba, jelita, macica, wymiona, racice) prowadzi do wzrostu markerów stanu zapalnego. To z kolei prowadzi do zapalenia przysadki mózgowej, co ma wpływ na pobranie paszy. Zapalenie ma zatem bezpośredni wpływ na pobranie paszy, a tym samym na bilans energetyczny.

Dlaczego u jednych krów w okresie przejściowym występują procesy zapalne, a u niektórych nie?

Ważnym pytaniem jest, dlaczego podwyższone poziomy stanu zapalnego we krwi są mierzone u niektórych krów na miesiąc przed wycieleniem, a u innych nie. Co wpływa na układ odpornościowy?

Krowy w okresie zasuszenia nie we wszystkich gospodarstwach mają takie same warunki utrzymania, żywienia i opieki. Jeśli w tym zakresie popełni się błędy, krowy będą się stresować. Każdy rodzaj stresu może wywołać odpowiedź w układzie odpornościowym i mikrobiomie. To, czy występuje reakcja zapalna we krwi, wątrobie, przysadce mózgowej itp., zależy od stopnia stresu i interakcji mechanizmów obronnych organizmu i mikrobiomu. Niestety, nie ma jeszcze prostej, taniej techniki wykrywania tych stanów zapalnych.

image

Dobrym żywieniem i suplementacją odpowiednich witamin jak i dodatków paszowych, można zmniejszyć wsytępowanie stanów zapalnych u krów w okresie przejściowym.

FOTO: Beata Dąbrowska

Każda zmiana powoduje stres u tych krów. Obserwacje na zwierzętach wykazały na przykład, że krowy na ogół poruszają się mniej w pierwszych dniach po przeniesieniu do innego środowiska i dlatego pobierają mniej paszy i wody. W tych fazach jelito otwiera się (nieszczelne jelito), pozwalając niechcianym substancjom przejść przez ścianę jelita i dostać się do krwi. Te toksyczne substancje mogą powodować stany zapalne w organizmie, w wątrobie. To po raz kolejny podkreśla znaczenie dobrego komfortu krów.

Żywienie może niwelować stany zapalne w organizmie krowy

Wiele można również zrobić w dziedzinie żywienia, aby w jak największym stopniu zapobiegać stanom zapalnym. Substancje przeciwzapalne, takie jak witaminy i inne antyoksydanty, były od pewnego czasu stosowane w okresie przejściowym, podobnie jak polifenole, kwasy tłuszczowe omega czy aminokwasy. Substancje te działają zapobiegawczo przeciw stanom zapalnym. Ponadto pro-, pre- lub postbiotyki mogą mieć również pozytywny wpływ na mikrobiom. Postbiotyki są mniej znane, ale odgrywają również ważną rolę w całym układzie odpornościowym krowy w okresie przejściowym.

Beata Dąbrowska

27. lipiec 2024 10:42