Jaka jest idealna długość okresu zasuszenia krowy?
Długość okresu zasuszania ma wpływ na ilość mleka, płodność i brakowanie. Jak długo w najlepszym przypadku powinno trwać zasuszanie krowy?
To pytanie postawili sobie włoscy naukowcy, którzy retrospektywnie przeanalizowali dane 48 297 krów wieloródek. Badali, czy istnieje związek między długością okresu zasuszenia, a ilością mleka w pierwszych 60. dniach laktacji, szacowaną wydajnością mleka w okresie 305 dni, ryzykiem brakowania do 60. dnia laktacji oraz wskaźnikiem ciąż do 200. dnia laktacji. Podzielili okres zasuszania na pięć kategorii od 70 dni.
Wyniki:
- Krowy zasuszane od 50 do 70 dni dały najwięcej mleka w ciągu pierwszych 60 dni laktacji. Najmniej mleka uzyskano od krów zasuszanych poniżej 40 dni.
- Przy zasuszaniu powyżej 50 dni osiągnięto najwyższą szacowaną wydajność w okresie 305 dni (10 830 kg/krowa), a przy mniej niż 40 dniach – najniższą (10 200 kg/krowa).
- Ryzyko brakowania było wyższe w grupach z krótkim okresem zasuszania 70 dni w porównaniu z zasuszaniem od 50 do 60 dni.
- Krowy zasuszane od 40 do 60 dni miały większą szansę na zacielenie do 200. dnia laktacji.
- W przypadku zasuszania 60 dni zaobserwowano negatywny związek z płodnością. Te grupy miały większe ryzyko utraty ciąży.
Wnioski: Badanie pokazuje, że zarówno zbyt krótkie, jak i zbyt długie okresy zasuszenia mogą mieć negatywny wpływ. Dlatego, aby poprawić wydajność i płodność stada oraz ograniczyć niechciane brakowanie, należy unikać skrajnych wartości zasuszania.
Źródło: Guadagnini et al., 2023