StoryEditorBadania naukowe

Czy można żywić krowy dawką ze zmniejszoną ilością białka?

Od września ubiegłego roku na eksperymentalnej farmie Dairy Campus w Leeuwarden w Holandii prowadzone są badania nad konsekwencjami podawania krowom dawki pokarmowej o bardzo małej zawartości białka.
22.11.2023., 22:00h

Czy można „zabrać” krowom białko?

Celem tych badań jest sprawdzenie, jaki jest wpływ na metabolizm, zdrowie i produkcję krów ma zmniejszenie udziału białka w dawce. W doświadczeniu biorą udział 64 krowy. Są one podzielone na trzy grupy:

  • grupę otrzymującą dawkę średnio 160 g białka surowego na kilogram suchej masy podczas dwóch pełnych laktacji,
  • grupę otrzymującą 145 g białka surowego w dwóch laktacjach
  • grupę, która musi „zadowolić się” tylko 130 gramami, również w dwóch laktacjach.

Produkcja mleka i pobranie suchej masy mierzone są codziennie, natomiast próbki krwi pobierane są co tydzień przez pierwsze cztery tygodnie laktacji, aby uzyskać wgląd w metabolizm zwierząt. Od wszystkich krów w szczytowym okresie laktacji pobierane są również próbki kału, moczu, krwi i płynów żwaczowych w celu zbadania metabolizmu, trawienia oraz bilansu energetycznego i białkowego.

Niektóre krowy zostały także zaszczepione, aby zobaczyć, jak układ odpornościowy reaguje, gdy krowy mają mało dostępnego białka. Według Dairy Campus, jak dotąd badanie przebiegało bezproblemowo i większość krów wystartowała w bez żadnych problemów. Oczywiście, o dalszych wynikach badania i wpływie zmniejszonej podaży białka w dawce będziemy informować.

image

Jedna z trzech grup krów biorących udział w badaniu otrzymuje tylko 130 gramów białka surowego na kg suchej masy przez dwie laktacje.

FOTO: Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

Źródło: Veeteelt.nl

28. kwiecień 2024 03:15