W jaki sposób SARA łączy się z kulawiznami u bydła mlecznego?
Jak subkliniczna kwasica żwacza (SARA) wpływa na zdrowie racic, zbadali naukowcy na 24 pierwiastkach.
W badaniu zwierzęta otrzymały mieszankę paszową zawierającą 30% paszy treściwej na trzy tygodnie przed pierwszym wycieleniem. Potem, do 70. dnia laktacji, krowy otrzymywały dużą ilość paszy treściwej (60%) w celu wywołania SARA. Następnie wszystkie krowy otrzymały dawkę paszową zawierającą około 36% paszy treściwej w suchej masie.
Zdrowie racic było monitorowane podczas trzech akcji korekcji (przed pierwszym dojem, w 70. i 160. dniu laktacji), a także przez ocenę ruchu (punkty locomotion scores od 1 do 5), co dwa tygodnie. Liczbę dni, w których krowy miały SARA (pH poniżej 5,8 przez więcej niż 330 minut w ciągu 24 godzin), rejestrowano za pomocą czujnika pH w żwaczu. W ten sposób krowy zostały retrospektywnie podzielone na trzy grupy: łagodną, średnią i ciężką SARA.
Najważniejsze wyniki:
- Chociaż wszystkie zwierzęta w doświadczeniu były karmione tą samą mieszanką paszową, reagowały na nią różnym stopniem ciężkości SARA. Dlaczego niektóre krowy reagują bardziej niż inne, nie jest jasne.
- Wyższy stopień zagrożenia kwasicą sugeruje tendencję do gorszego zdrowia racic. Porównując grupy z łagodną i ciężką SARA, zaobserwowano statystycznie istotny wzrost zachorowalności na kulawiznę.
- Ponadto badanie wykazało, że każdy dzień, w którym występowała SARA, zwiększał prawdopodobieństwo wystąpienia kulawizny o 2,52%.
Źródło: Kofler et al. 2023