StoryEditorSchorzenia racic

Kłopoty z racicami często są związane z subkliniczną kwasicą SARA

Więcej niż 50% paszy treściwej w mieszance paszowej zwiększa ryzyko kulawizny u krów.

24.07.2024., 15:30h

W jaki sposób SARA łączy się z kulawiznami u bydła mlecznego?

 

Jak subkliniczna kwasica żwacza (SARA) wpływa na zdrowie racic, zbadali naukowcy na 24 pierwiastkach.

W badaniu zwierzęta otrzymały mieszankę paszową zawierającą 30% paszy treściwej na trzy tygodnie przed pierwszym wycieleniem. Potem, do 70. dnia laktacji, krowy otrzymywały dużą ilość paszy treściwej (60%) w celu wywołania SARA. Następnie wszystkie krowy otrzymały dawkę paszową zawierającą około 36% paszy treściwej w suchej masie.

Zdrowie racic było monitorowane podczas trzech akcji korekcji (przed pierwszym dojem, w 70. i 160. dniu laktacji), a także przez ocenę ruchu (punkty locomotion scores od 1 do 5), co dwa tygodnie. Liczbę dni, w których krowy miały SARA (pH poniżej 5,8 przez więcej niż 330 minut w ciągu 24 godzin), rejestrowano za pomocą czujnika pH w żwaczu. W ten sposób krowy zostały retrospektywnie podzielone na trzy grupy: łagodną, średnią i ciężką SARA.

image
FOTO: Elita

Najważniejsze wyniki:

  • Chociaż wszystkie zwierzęta w doświadczeniu były karmione tą samą mieszanką paszową, reagowały na nią różnym stopniem ciężkości SARA. Dlaczego niektóre krowy reagują bardziej niż inne, nie jest jasne.
  • Wyższy stopień zagrożenia kwasicą sugeruje tendencję do gorszego zdrowia racic. Porównując grupy z łagodną i ciężką SARA, zaobserwowano statystycznie istotny wzrost zachorowalności na kulawiznę.
  • Ponadto badanie wykazało, że każdy dzień, w którym występowała SARA, zwiększał prawdopodobieństwo wystąpienia kulawizny o 2,52%.
image
W badaniu pierwiastki otrzymały dawkę o wysokim udziale paszy treściwej (60% suchej masy). Czujnik pH w żwaczu wykazał, że te krowy rozwinęły subkliniczną kwasicę żwacza
FOTO: Thiemann

Źródło: Kofler et al. 2023

09. październik 2024 23:40