![W badaniu pierwiastki otrzymały dawkę o wysokim udziale paszy treściwej (60% suchej masy). Czujnik pH w żwaczu wykazał, że te krowy rozwinęły subkliniczną kwasicę żwacza](https://static.elita-magazyn.pl/images/2024/05/16/o_536441_1280.webp)
Mączka z cukierków od Cargilla i The Hershey Company
Dwie firmy – Cargill i The Hershey Company połączyły siły, aby przetworzyć 35 000 ton "mączki cukierkowej" dla 500 gospodarstwach na północnym wschodzie USA. Słodka pasza zawiera jadalne kawałki czekolady, orzechów i lukrecji.
Cukierkowa mączka doskonałym źródłem energii
Według hodowców, karmienie mączką z cukierków jest opłacalnym i zrównoważonym sposobem na dodanie do diety krów białka, cukrów i tłuszczu, zastępując melasę lub inne źródła cukrów w paszy. Podobnie twierdzi żywieniowiec z firmy Cargill – mączka cukierkowa jest doskonałym źródłem energii wspomagającej produkcję mleka i syntezę tłuszczu mlecznego oraz zmniejsza ryzyko zaburzeń trawiennych w żwaczu w porównaniu z niektórymi innymi źródłami węglowodanów, takimi jak skrobia.
Artur Puławski