Doktor Jakub Olipra na łamach „British Food Journal” (międzynarodowe czasopismo rozpowszechniające badania związane z żywnością) dowiódł, że jest to słuszna droga.
Z krajowego na rynek światowy
Właścicielem GDT jest Fonterra, największa nowozelandzka spółdzielnia mleczarska. Pierwsza aukcja na tej platformie odbyła się 2 lipca 2008 r. Początkowo była ona narzędziem sprzedażowym, które miało na celu głównie zwiększenie sprzedaży tej spółdzielni. Handlowano jedynie pełnym mlekiem w proszku, a aukcje odbywały się raz w miesiącu. Z biegiem czasu, wraz ze wzrostem popularności aukcji GDT, do platformy dołączyli nowi sprzedający i kupujący spoza Oceanii, a na listę sprzedawanych produktów trafiały nowe. Po uruchomieniu platformy sprzedawano na GDT coraz więcej towarów, a w 2014 roku osiągnięto maksimum przekraczające 1 mln t.
Od tego czasu obserwowany jest wyraźny spadek wielkości sprzedaży. Można to częściowo przypisać niekorzystnym warunkom pogodowym, które negatywnie wpływają na produkcję mleka w Nowej Zelandii i Australii (głównych dostawców towarów na aukcje). Jednak w ostatnich latach wolumen obrotu na GDT ustab...