StoryEditor

Lody nie z mleka od krowy, tylko od drożdży GMO

To nie pomyłka! W dobie wszystkiego non GMO, amerykański start-up chce wprowadzić na rynek krowie mleko produkowane przez genetycznie zmodyfikowane drożdże. Póki co produkuje z niego lody.
17.06.2020., 00:00h

Dać krowom spokój

Nazwa mleka Perfect Day pochodzi od tytułu piosenki. Jak zaobserwowali niegdyś angielscy badacze, to m.in. przy jej rytmach krowy dawały więcej mleka. U krów również muzyka łagodzi obyczaje – spokojne melodie słuchane przez 12 godzin na dobę istotnie zmniejszają poziom hormonów stresu, ograniczających wydzielanie pobudzającej laktację oksytocyny. W efekcie – krowy uspokojone muzyką dają więcej mleka. Ryan Pandya i Perumal Gandhi – biolodzy molekularni, nie chcą jednak zwiększania wydajności. Ich koncepcja polega na tym, by krowom dać spokój, a mleko produkować z… drożdży.

Koncepcja jest dość prosta –  zmodyfikowane genetycznie drożdże produkują krowie proteiny: kazeinę i białko serwatkowe. Do oczyszczonego produktu dodaje się pozostałe składniki (cukier, tłuszcze, minerały, witaminy). Tak powstałe „mleko” ma smakować identycznie jak krowie, nie zawierać laktozy, mieć długi termin przydatności, nie alergizować i „odciążyć” krowy.

Czy mleko produkowane przez drożdże zastąpi mleko krowie?

Mleko z drożdży brzmi nieco egzotycznie. Ale … –  kiedyś podobnie reagowaliśmy na wieść o ludzkiej insulinie pozyskanej od organizmów innych niż człowiek. Produkt dostępny dziś na rynku pochodzi przede wszystkim od rekombinowanych mikroorganizmów: bakterii i właśnie drożdży, którym dzięki narzędziom inżynierii genetycznej do genomu wprowadzono sekwencję kodującą ludzką insulinę.

Po co więc ten pomysł? Nie zaniechamy przecież produkcji mleka – na świecie spożywa je ponad 6 mld ludzi, którzy wcale nie zamierzają z niego zrezygnować. Wegańskie alternatywy dla nabiału bywają ciekawe w smaku, ale wiele im brak, by spełniły oczekiwania konsumentów. Proponowane mleko Perfect Day ma natomiast smakować dokładnie tak samo jak krowie. Ale w przeciwieństwie do niego, do produkcji potrzeba 98% mniej wody i 65% mniej energii. Co jednak najważniejsze –  uwagi na brak laktozy i prosty skład będą mogły je spożywać osoby z nietolerancją laktozy i alergicy.

Zdjęcie: Pixabay
18. kwiecień 2024 06:19