r e k l a m a
Partner portalu
Lody nie z mleka od krowy, tylko od drożdży GMO

Lody nie z mleka od krowy, tylko od drożdży GMO

To nie pomyłka! W dobie wszystkiego non GMO, amerykański start-up chce wprowadzić na rynek krowie mleko produkowane przez genetycznie zmodyfikowane drożdże. Póki co produkuje z niego lody.

r e k l a m a

Dać krowom spokój

Nazwa mleka Perfect Day pochodzi od tytułu piosenki. Jak zaobserwowali niegdyś angielscy badacze, to m.in. przy jej rytmach krowy dawały więcej mleka. U krów również muzyka łagodzi obyczaje – spokojne melodie słuchane przez 12 godzin na dobę istotnie zmniejszają poziom hormonów stresu, ograniczających wydzielanie pobudzającej laktację oksytocyny. W efekcie – krowy uspokojone muzyką dają więcej mleka. Ryan Pandya i Perumal Gandhi – biolodzy molekularni, nie chcą jednak zwiększania wydajności. Ich koncepcja polega na tym, by krowom dać spokój, a mleko produkować z… drożdży.

Koncepcja jest dość prosta –  zmodyfikowane genetycznie drożdże produkują krowie proteiny: kazeinę i białko serwatkowe. Do oczyszczonego produktu dodaje się pozostałe składniki (cukier, tłuszcze, minerały, witaminy). Tak powstałe „mleko” ma smakować identycznie jak krowie, nie zawierać laktozy, mieć długi termin przydatności, nie alergizować i „odciążyć” krowy.

Czy mleko produkowane przez drożdże zastąpi mleko krowie?

Mleko z drożdży brzmi nieco egzotycznie. Ale … –  kiedyś podobnie reagowaliśmy na wieść o ludzkiej insulinie pozyskanej od organizmów innych niż człowiek. Produkt dostępny dziś na rynku pochodzi przede wszystkim od rekombinowanych mikroorganizmów: bakterii i właśnie drożdży, którym dzięki narzędziom inżynierii genetycznej do genomu wprowadzono sekwencję kodującą ludzką insulinę.

Po co więc ten pomysł? Nie zaniechamy przecież produkcji mleka – na świecie spożywa je ponad 6 mld ludzi, którzy wcale nie zamierzają z niego zrezygnować. Wegańskie alternatywy dla nabiału bywają ciekawe w smaku, ale wiele im brak, by spełniły oczekiwania konsumentów. Proponowane mleko Perfect Day ma natomiast smakować dokładnie tak samo jak krowie. Ale w przeciwieństwie do niego, do produkcji potrzeba 98% mniej wody i 65% mniej energii. Co jednak najważniejsze –  uwagi na brak laktozy i prosty skład będą mogły je spożywać osoby z nietolerancją laktozy i alergicy.

Zdjęcie: Pixabay

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2020

Elita Dobry Hodowca 2/2020

  • To nie krowy odpowiadają za globalne ocieplenie
  • 70 wybitnych krów – średnia wydajność stada powyżej 15 tys.kg mleka
  • Jak złagodzić skutki stresu cieplnego u krów?
  • Wysyp paszowozów z poziomymi ślimakami
  • Jak będzie wyglądać produkcja mleka w 2035 roku?
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody