StoryEditor

Dziś wyzwaniem w hodowli bydła mlecznego jest komfort, zdrowie i długowieczność

Dobra obora,  dobre żywienie, dobry stan zdrowia i prawidłowy behawior to najważniejsze kryteria dobrostanu, które ściśle związane są ze zdrowiem i produktywnością̨ zwierząt.
13.09.2019., 00:00h
Dobrostan jest również mocno skorelowany z ekonomicznym wymiarem w produkcji mleka a hodowcy, którzy inwestują w nowoczesne obory, ale również ci którzy dłużej już  użytkują swoje obiekty inwentarskie, jak najbardziej mają tego świadomość. Dlatego też, w swojej pracy hodowlanej  coraz częściej zamiast na wygórowaną wydajność, hodowcy na pierwszym miejscu stawiają komfort bytowania zwierząt, ich najlepsze zdrowie oraz długowieczność.  W mlecznym zagłębiu Polski – na Podlasiu, w rejonie działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy, odwiedziliśmy trzy gospodarstwa specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka. W każdym – niezależnie od wielkości pogłowia  – priorytetem okazało się być dobro zwierząt. 

Długowieczność krów idzie w parze ze zdrowiem

Ewa i Lech Bargielscy z Kalinowa dopracowali się wydajnego stada i – ustabilizowanej  pod względem wielkości – produkcji mleka. Stado podstawowe liczy  60 krów, o średniej wydajności  9500 kg mleka od sztuki.

W  pracy hodowlanej kierujemy się przede wszystkim dobrem zwierząt, a nie windowaniem ich produkcyjności. Utrzymując bydło ra...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
19. kwiecień 2024 14:53