r e k l a m a
Partner portalu
Dziś wyzwaniem w hodowli bydła mlecznego jest komfort, zdrowie i długowieczność

Dziś wyzwaniem w hodowli bydła mlecznego jest komfort, zdrowie i długowieczność

Dobra obora,  dobre żywienie, dobry stan zdrowia i prawidłowy behawior to najważniejsze kryteria dobrostanu, które ściśle związane są ze zdrowiem i produktywnością̨ zwierząt.

Dobrostan jest również mocno skorelowany z ekonomicznym wymiarem w produkcji mleka a hodowcy, którzy inwestują w nowoczesne obory, ale również ci którzy dłużej już  użytkują swoje obiekty inwentarskie, jak najbardziej mają tego świadomość. Dlatego też, w swojej pracy hodowlanej  coraz częściej zamiast na wygórowaną wydajność, hodowcy na pierwszym miejscu stawiają komfort bytowania zwierząt, ich najlepsze zdrowie oraz długowieczność.  W mlecznym zagłębiu Polski – na Podlasiu, w rejonie działania Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy, odwiedziliśmy trzy gospodarstwa specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka. W każdym – niezależnie od wielkości pogłowia  – priorytetem okazało się być dobro zwierząt. 

Długowieczność krów idzie w parze ze zdrowiem

Ewa i Lech Bargielscy z Kalinowa dopracowali się wydajnego stada i – ustabilizowanej  pod względem wielkości – produkcji mleka. Stado podstawowe liczy  60 krów, o średniej wydajności  9500 kg mleka od sztuki.

W  pracy hodowlanej kierujemy się przede wszystkim dobrem zwierząt, a nie windowaniem ich produkcyjności. Utrzymując bydło rasy hf mamy świadomość, że jest ona genetycznie predysponowana do uzyskiwania wysokich wydajności, ale wiemy także, że odbywa się to kosztem zdrowotności i długowieczności zwierząt – zgodnie przyznają hodowcy, których oczkiem w głowie  jest  właśnie dobre zdrowie i związana z nim długowieczność  utrzymywanego bydła. Dowód? Średnio każda krowa  produkuje tutaj mleko przez 6-7 laktacji, ale w stadzie  nie brakuje także 11, 12,  a nawet 13 letnich krów. Hodowcy zapytani o receptę na  tak długi okres użytkowania zwierząt bez zastanowienia  wymienili najważniejsze zasady. Są to: dobrostan, higiena, systematyczność i nieustanna obserwacja stada.

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Nowoczesne kojce porodowe
Norweska czerwona – ciekawa rasa krów
Jak efektywnie wypasać krowy zasuszone? 
Czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów? 
Intensywne odpajanie, to zdrowsze cielęta
Robot do TMR-u spłaca się w mleku
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody