StoryEditor

Kulawizny - stały problem w stadach krów mlecznych

Zaburzenia związane z racicami u krów mlecznych spowodowane są przez wiele różnorodnych czynników. Poziom produkcji mlecznej, metody hodowlane, czynniki środowiskowe, dawkowanie i układanie dawek pokarmowych oraz higiena odgrywają bardzo ważną rolę.
04.10.2019., 00:00h
U bydła mlecznego, które ma problemy z racicami i reaguje bardzo drastycznie, obserwujemy obniżenie wydajności, płodności i podatności na mastitis. Ponadto choroby racic są odpowiedzialne za dużo większe nakłady pracy oraz koszty leczenia.

Kulawizny, obok zaburzeń w rozrodzie i zapaleń gruczołu mlekowego, stanowią istotne zagadnienie dotyczące zdrowia i produkcyjności krów mlecznych. Schorzenia te należą do najbardziej bolesnych chorób, jakie mogą wystąpić u tych zwierząt. W niektórych stadach kulawizny mogą dotyczyć nawet 60% krów, w czasie całego roku. Zwierzęta odczuwają ból nóg w podobny sposób do ludzi, ponieważ występuje u nich gęsta sieć czuciowych włókien nerwowych i duża liczba zakażeń, zwłaszcza w obszarze opuszki piętki podeszwy.

Konsekwencje występowania kulawizn u krów

Kiedy krowa kuleje, traci swój status dominujący pośród stada. Staje się mniej skuteczna w konkurowaniu z innymi krowami o paszę oraz wodę. Kulawizny powodują także wydłużenie okresu między wycieleniem, a kolejnym zapłodnieniem, a występujący ból kończyn obniża zdolność krowy do obskakiwania innych krów podczas rui. Inną, charakter...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
19. kwiecień 2024 19:08