Obniżka podatku VAT z 5% na 0%, która ma wejść w życie od 1 lutego, ma za zadanie częściowo zmniejszyć rosnące ceny produktów spożywczych i spowolnić galopującą inflację. Wielkie sieci handlowe takie jak Aldi czy Lidl już ogłosiły obniżki swoich produktów. Czy to jednak wystarczy, żeby jakkolwiek odczuć oszczędności w rodzinnym budżecie?
Skąd tak szybkie podwyżki cen żywności?
Wzrost cen energii, paliw oraz surowców to tylko niektóre czynniki, które napędzają sklepową drożyznę. Jak zauważył Andrzej Gantner, dyrektor generalny i wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności, przy niskiej marżowości, która cechuje produkty spożywcze, wzrost cen na całym łańcuchu dostaw nie jest możliwy do zamortyzowania i musi przekładać się na ceny żywności.
– Ceny żywności rosną szybko, ponieważ bardzo szybko rosną koszty jej wytworzenia, przede wszystkim energii, niektórych surowców, dodatkowo mamy bardzo duży wzrost kosztów pracy. Mamy jeszcze podatki wpływające na wzrost cen, chociażby podatek handlowy czy cukrowy, który bardzo gwałtownie podniósł ceny napojów – mówi Andrzej Gantner w wywiadzie dla agencji informacyjnej Newseria Biznes.
Czek nas dwucyfrowa inflacja?
Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, grudniowa inflacja wyniosła 8,6%. Należy jednak pamiętać, że jest to średnia i praktycznie większość z nas doświadczyła już dwucyfrowej inflacji na takie produkty spożywcze jak mięso drobiowe (wzrost o 30,1%), wołowina (wzrost o 19%), cukier (wzrost 22%) czy pieczywo (14,3% wzrost). Całościowo inflacja w ujęciu średniorocznym wyniosła 5,1% w 2021 roku.
– Najgorsze zobaczymy za chwilę, ponieważ do tej pory widzieliśmy głównie inflację handlową. Ceny rosły z powodu podejścia handlu, który zresztą też ma zwiększone koszty. Natomiast z dużym prawdopodobieństwem w I kwartale tego roku zobaczymy już efekt podwyżek producenckich – zauważa Andrzej Gantner. – Raczej będziemy mówili o dwucyfrowych wzrostach niż jednocyfrowych – podsumowuje.
Zerowy VAT nie jest wstanie uchronić Polaków przed tak wysoką inflacją, podobnie jak ceny regulowane
Czy obniżka VAT-u do zera obejmująca produkty spożywcze z 5% VAT-em jest w stanie jakkolwiek wpłynąć na budżety polskich rodzin? Zdaniem ekonomistów przy tak dynamicznym wzroście cen, ustawowa obniżka będzie niestety niezauważalna dla konsumenta.
Oprac. Kamila Dłużewicz
Zdjęcie: Unsplash