Spadek cen produktów mlecznych na GDT
Podczas ostatniego notowania GDT indeks cenowy wyniósł -1,5%. Poprzednio ujemny wynik wystąpił podczas aukcji, która odbywała się 3 sierpnia. Wynosił wtedy -1%. Podczas ostatniego wydarzenia nie oferowano proszkowanej maślanki i serwatki w proszku.
Wzrosły natomiast ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego i masła. Odpowiednio o 0,9 i 1%. Z kolei cena sera cheddar była wyższa o 0,5%. Laktozę sprzedawano o 3,7% drożej. Odtłuszczone mleko w proszku kupowano za ceny o 3,7% wyższe niż podczas ostatniej aukcji.
Taniej pełne mleko w proszku
Spadek, z którego wynika ujemny indeks cenowy dotyczy przede wszystkim pełnego mleka w proszku. Staniało ono o 3,3%. Należy jednak wziąć pod uwagę, że jego cena podczas aukcji była o 561 dolarów amerykańskich niż w styczniu 2021 roku.
Ceny pełnego mleka w proszku osiągane podczas aukcji odbywające się od połowy lutego 2021 roku należały do najwyższych w historii funkcjonowania nowozelandzkiej giełdy. Każdorazowo w tym okresie przekraczały one 3 500 USD/t. Podczas notowania w dniu 2 marca 2021 produkt ten sprzedawany był w historycznie najwyższej cenie, która wynosiła 4 364 USD/t.
Rekordowe ceny mleka w Nowej Zelandii
Ostatnie dane z regionu Oceanii (10.12.2021) wskazują na pierwszy od trzech miesięcy spadek cen masła. Zmniejszyły się one o 4,44%. Pierwszy raz od września zmniejszyły się również ceny serów, które były o 0,8% niższe. Niemniej nadal rośnie wartość sprzedaży pozostałych produktów.
Jedne z najwyższych w historii poziomów osiągają również ceny w skupie. W październiku 2021 nowozelandzka Fonterra płaciła swoim dostawcom o 39,53% więcej niż w analogicznym miesiącu roku ubiegłego. Średnia cena skupu w wymienionej mleczarni wynosiła 40,66 EURO za 100 kg mleka.
Artur Puławski