StoryEditor

Fonterra: spadł indeks cen, zmalał też obrót

Giełda Global Dairy Trade zaczęła kwiecień na minusie. Już drugą aukcję z rzędu indeks produktów mlecznych spada, tym razem o 1% do 4 981 dolarów/t.

06.04.2022., 00:00h

Podobnie jak na poprzedniej aukcji, zmalał też obrót oferowanych produktów mlecznych. Zmniejszył się on w tym tygodniu o 7,9% do 21 511 t.

Spadają ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego, masła i laktozy

Najsilniejszy spadek ceny odnotował bezwodny tłuszcz mleczny, którego cena zmalała o 2,5% do 6908 dolarów/t. O 1,5%, do 4532 dolarów/t staniało też pełne mleko w proszku. Oferowane ceny masła i laktozy zmniejszyły się nieznacznie w stosunku do poprzedniej aukcji, bo o 0,6%. Masło osiągnęło cenę 6891 dolarów/t), a laktoza 1598 USD/t.

Sproszkowana maślanka i cheddar drożeją

Dla trzech produktów pierwsza kwietniowa aukcja Fonterry zakończyła się wzrostem cen. Najwięcej zyskała sproszkowana maślanka, której cena wzrosła o 6,3% do 4 461 dolarów/t. Ser cheddar zdrożał o 2,7%, ociągając cenę 6472 dolarów/t, a odtłuszczonego mleka w proszku sprzedano za do 4599 dolarów/t, czyli za cenę wyższą o 0,1% w stosunku do poprzedniej aukcji. Cena serwatki nie została podana.

Oprac. Kamila Dłużewicz
Zdjęcie: Andrzej Rutkowski

 

18. kwiecień 2024 09:05