Podobnie jak na poprzedniej aukcji, zmalał też obrót oferowanych produktów mlecznych. Zmniejszył się on w tym tygodniu o 7,9% do 21 511 t.
Spadają ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego, masła i laktozy
Najsilniejszy spadek ceny odnotował bezwodny tłuszcz mleczny, którego cena zmalała o 2,5% do 6908 dolarów/t. O 1,5%, do 4532 dolarów/t staniało też pełne mleko w proszku. Oferowane ceny masła i laktozy zmniejszyły się nieznacznie w stosunku do poprzedniej aukcji, bo o 0,6%. Masło osiągnęło cenę 6891 dolarów/t), a laktoza 1598 USD/t.
Sproszkowana maślanka i cheddar drożeją
Dla trzech produktów pierwsza kwietniowa aukcja Fonterry zakończyła się wzrostem cen. Najwięcej zyskała sproszkowana maślanka, której cena wzrosła o 6,3% do 4 461 dolarów/t. Ser cheddar zdrożał o 2,7%, ociągając cenę 6472 dolarów/t, a odtłuszczonego mleka w proszku sprzedano za do 4599 dolarów/t, czyli za cenę wyższą o 0,1% w stosunku do poprzedniej aukcji. Cena serwatki nie została podana.
Oprac. Kamila Dłużewicz