StoryEditor

Ceny mleka w proszku rosną o ponad 5 proc.! Jaka jest sytuacja na rynku mleka w UE?

Z najnowszych danych opracowanych przez Komisję Europejską wynika, że ceny większość produktów mleczarskich rosną. Największy wzrost zanotowało odtłuszczone mleko w proszku. A jak wygląda produkcja i eksport produktów mleczarskich?
19.10.2023., 12:34h

Znaczny wzrost ceny masła i mleka w proszku

Z raportu opracowanego przez DG Agri i opublikowanego 19 października 2023 roku wynika, że niemal wszystkie główne produkty mleczne znacznie zdrożały w ostatnim miesiącu. Nieznacznie spadły jedynie ceny sera cheddar.

Oto jakie są średnie ceny poszczególnych produktów na rynku UE:

  • ceny masła: 471 €/100 kg (+4,3%),
  • ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP): 251 €/100 kg (+5,4%),
  • ceny pełnego mleka w proszku (PMP): 351 €/100 kg (+4,1%)
  • cena za cheddar: 357 €/100 kg (-0,2%);

Z kolei cena mleka na rynku SPOT w dalszym ciągu rośnie i obecnie wynosi 53,8 c/kg (15.10.2023).

Ceny masła i ceny OMP o 1/3 niższa niż przed rokiem

Jednak porównanie rok do roku nie jest już tak optymistyczne. Dane DG Argi wskazują, że cena odtłuszczonego mleka w proszku w 41. tygodniu była o 33 proc. niższa niż przed rokiem. Była nawet niższa niż w październiku 2021 roku.

Co więcej, cena proszku mlecznego w Polsce jest niższa niż średnia unijna. Podczas gdy średnia wynosi 246 euro za 100 kg, to w Polsce cena wynosi średnio 243 euro/100 kg. W Belgii wynosi ona 258 euro, a we Francji 251 euro.

Także w przypadku masła stawki są znacznie niższe niż przed rokiem. Na przełomie września i października średnia cena masła wynosiła 463 euro za 100 kg. To aż o 35% mniej niż w poprzednim roku i nieznacznie więcej niż w 2021 roku.

8 października średnia cena masła w Polsce wynosiła 459 euro/100 kg, czyli nieznacznie mniej niż średnia unijna. Na unijnym rynku wyróżniają się ceny masła u naszych południowych sąsiadów: w Słowacji za 100 kg masła płacono 597 euro, a u w Czechach aż 633 euro.

Rok do roku znacznie spadły także inne ceny produktów mleczarskich:

  • cena pełnego mleka w proszku wyniosła 346 euro/100, czyli o 28% mniej niż w 2022 r.;
  • cena sera cheddar wyniosła 358 euro/100, czyli o 26% mniej niż w 2022 r.;
  • cena sera edam wyniosła 413 euro/100, czyli o 22% mniej niż w 2022 r.;
  • ceny serwatki w proszku wyniosło 75 euro/100, czyli o 30% mniej niż w 2022 r.;

Rośnie produkcja nabiału w UE

Z danych KE wynika, że w okresie od stycznia do sierpnia 2023 roku z Unii Europejskiej znacznie wzrosła produkcja niemal wszystkich głównych produktów mleczarskich w porównaniu do tego samego okresu w 2022 roku:

  • mleko zagęszczone: +6,3%,
  • śmietanki: +3,3%,
  • masła: +2,4%,
  • PMP +1,7%,
  • Serów: +1,8%,
  • mleko fermentowane +1,0%,
  • mleko spożywcze +0,6%;
  • OMP: -1,3%.

Jak kształtował się eksport produktów mlecznych z UE?

W okresie od stycznia do lipca 2023 r. eksport najważniejszych produktów mleczarskich wzrósł w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku.  Eksport masła ogółem wzrósł o 8%, OMP o 23%, PMP 15%, a sera o 2%.

Jak podaje DG Agri, eksport masła do Wielkiej Brytanii spadł o 22 %, ale znacznie wzrósł eksport do Chin o 16 %, a do USA o 9 %. Eksport odtłuszczonego mleka w proszku do Algierii wzrósł 98%, ale spadł do Indonezji o 52%. W przypadku pełnego mleka w proszku znacznie spadł unijny eksport do Chin (-32%), ale wzrósł do Wielkiej Brytanii (+18%).

29. kwiecień 2024 02:01