![209283](https://static.elita-magazyn.pl/images/2022/09/21/o_209283_1280.webp)
Sery są spożywane w każdym z państw tak zwanego zachodu. Jednocześnie zyskują na popularności również w bardziej egzotycznych miejscach świata. Część z europejskich przedsiębiorstw jak Bel czy Arla zajmują się jego produkcją w Afryce, czy Azji. Jak na razie żadna z polskich firm nie zdecydowała się na taki ruch. Jednak trudno odmówić naszym producentom istotnej roli na tym rynku.
Polska coraz ważniejszym producentem serów
Polska jest bez wątpienia znaczącym ich producentem. Jest to też segment, który w ostatnich latach znacząco urósł w siłę. W latach 2004 – 2020 produkcja serów i twarogów w Polsce wzrosła z 582 tysięcy ton do 960 tysięcy ton. W strukturze produkcji dominują sery twarogowe stanowiące 51%. Drugimi co do kolejności są sery dojrzewające z 37% udziałem. W przypadku serów dojrzewających wzrosło również ich znaczenie jako produktu eksportowego.
UE eksprotuje niemal 1,4 mln ton serów
Dla państw unijnych eksport serów jest tak samo istotny jak mleka w proszku, czy natłuszczanych proszków mlecznych. Można śmiało stwierdzić, że jest to flagowy wyrób mleczarski państw unijnych.
W roku 2021 z Unii Europejs...