StoryEditorNOTOWANIA

Nowozelandzka giełda znów na plusie

Ostatnia nowozelandzka giełda produktów mleczarskich zakończyła się wzrostem. Jest to pierwszy dodatni wynik od blisko półtorej miesiąca. Jednak nie wiązało się to z większym wolumenem sprzedaży. Podczas aukcji nie oferowano serwatki w proszku.

16.11.2022., 10:00h

Po trzech aukcjach spadkowych, na tej odbywającej się 15 listopada indeks cen na GDT wzrósł o 2,4%. Nastąpiło to jednak przy zaledwie 0,4-procentowym wzroście sprzedaży (do 28,98 tys. t). Świadczy to o utrzymującym się niewielkim zainteresowaniu produktami.

Do wzrostu indeksu przyczyniły się ceny proszki mleczne oraz bezwodny tłuszcz mleczny. Zarówno odtłuszczone mleko w proszku, jak i pełne mleko w proszku zdrożały o 3,1%, przy czym OMP do 3057 dolarów/t a PMP do o 3 397 dolarów/t. Ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego wzrosły o 2,7% do 5 711 dolarów/t.

 

Masło od początku października utrzymuje się w trendzie bocznym. Po lekkim umocnieniu wartości na poprzedniej aukcji, tym razem straciło 0,8% i sprzedano je za 4 829 dolarów/t. Podobnie zachowuje się ser cheddar, który staniał o 1,3% do 4746 dolarów/t. Trzecią aukcje z rzędu na GDT po długiej przerwie sprzedawana jest laktoza. Podobnie, jak przed dwoma tygodniami i tym razem straciła na wartości. Jej cena spadła o 4,6% do 1 236 dolarów/t.

29. wrzesień 2024 09:16