Emisję metanu od krów można znacznie zmniejszyć przez odpowiednią selekcję genetyczną
W celu znalezienia genetycznego rozwiązania problemu emisji metanu, Semex współpracuje z kanadyjską firmą zajmującą się rejestracją i oceną genetyczną mleka Lactanet oraz Uniwersytetem w Guelph.
W ostatnich 5 latach kanadyjskie organizacje zajmujące się rejestracją mleka zebrały ponad 13 milionów zapisów spektroskopii mleka w średniej podczerwieni (MIR), z których 700 000 zostało przeanalizowanych przez genetyków Lactanet w celu oszacowania emisji metanu dla krów zarejestrowanych w Kanadzie.
Wyniki pokazały, że można znacznie zmniejszyć emisję metanu dzięki selekcji genetycznej. Naukowcy odkryli, że istnieje 85-procentowa korelacja między metanem zebranym a metanem przewidywanym, co doprowadziło do wniosku, że istnieje genetyczny sposób na obniżenie poziomu metanu. Dzieje się tak dlatego, że genetyka krowy ma również wpływ na produkcję metanu w żwaczu, a także na drobnoustroje.
Intensywna selekcja genetyczna krów pozwoli ograniczyć produkcję metanu aż o 30%
Cecha ta jest dziedziczna w 23%, co jest porównywalne z produkcją i odpowiedzią immunologiczną z niezawodnością na poziomie 70–80% i nie ma wpływu na wydajność ani na poziom tłuszczu i białka w mleku. To skłoniło Semex do stwierdzenia, że zmniejszenie produkcji metanu o 20–30% do 2050 r. jest możliwe w zależności od intensywności selekcji.
Semex i Lactanet wprowadzili już tę technologię na globalny rynek, a Lactanet publikuje wartości, które od kwietnia ubiegłego roku hodowcy mogą wykorzystywać do ograniczenia emisji metanu w swoich stadach.
Czytaj więcej: Kto tak naprawdę niszczy klimat?
Beata Dąbrowska
Źródło: Dairy Global