Sprzedaż niepasteryzowanego mleka zakazana w USA i Kanadzie. Powodem potencjalne zatrucie
I choć jego sprzedaż w naszym kraju jest legalna, zaleca się przegotowanie mleka przed spożyciem w celu zabezpieczenia przed ewentualnymi infekcjami.
Zupełnie inaczej jest w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdzie ze względu na potencjalne zagrożenia zdrowotne, sprzedaż mleka niepasteryzowanego napotyka na surowe ograniczenia.
Tamtejsze władze weterynaryjne tłumaczą, że surowe mleko, czyli produkt niepoddany procesowi pasteryzacji, jest źródłem zarówno probiotyków, ale i potencjalnie szkodliwych mikroorganizmów. W USA i Kanadzie wprowadzono zakaz sprzedaży tego rodzaju mleka, argumentując ryzykiem zakażenia patogenami takimi jak Salmonella czy E. coli.
Ponad połowa stanów w USA dopuszcza jednak dystybucję surowego mleka prosto z ferm
W Stanach Zjednoczonych, gdzie sprzedaż surowego mleka jest zakazana na poziomie federalnym, poszczególne stany mogą wprowadzać własne regulacje, zezwalając na jego dystrybucję bezpośrednio z farm. W Kanadzie zakaz ten jest praktycznie bezwzględny.
Artur Puławski