![W kategorii krów rasy białogrzbieta zwyciężyła Soasna Sławomira Włodarczyka z miejscowości Gołąb](https://static.elita-magazyn.pl/images/2024/07/08/o_543459_1280.webp)
Pojawiło się również zapotrzebowanie na mleko i produkty mleczne bez laktozy. Coraz szersza grupa konsumentów nie akceptuje w jogurtach jako dodatku mleka w proszku i cukru. Dlatego z bardzo dużym prawdopodobieństwem w niedługim czasie zaczną ukonkretniać się działania zmierzające w kierunku wprowadzenia na rynek „Mleka wolnego od antybiotyków”. W związku z tym, kolejnym bardzo trudnym, ale koniecznym wyzwaniem dla nas hodowców będzie zmniejszenie lub całkowite wykluczenie antybiotyków w produkcji mleka.
Produkcja mleka w przyszłości będzie się odbywać bez lub z minimalnym wykorzystaniem antybiotyków
Coraz szerzej w mediach pojawiają się informacje mówiące o pozostałości substancji leczniczych (głównie antybiotyków), spożywanych wraz z jedzeniem, które mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia konsumenta, dlatego tak ważnym jest stosowanie okresu karencji na antybiotyki, tak by mleko trafiające do mleczarni było już wolne od chemioterapeutyków, dając zapewnienie konsumentowi, że nasze produkty są bezpieczne. Trzeba będzie produkować mleko z użyciem znikomej ilości lub bez antybiotyków poprzez odpowiednią profilaktykę między in...