StoryEditor

Fonterra odrabia straty. Wzrosły ceny produktów mlecznych

Indeks cen produktów mlecznych na GDT wzrósł 7 czerwca o 1,5%, to pierwsze odbicie po 5 aukcjach spadkowych.

Podczas ostatniej sesji Fonterry sprzedano 21,4 tys. t towarów, tj. o około 12% mniej niż na poprzedniej aukcji. Do wzrostu indeksu przyczyniło się głównie masło oraz maślanka w proszku, zdrożały również odtłuszczone mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny oraz nieznacznie pełne mleko w proszku.

Wzrosły ceny masła oraz mleka i maślanki w proszku

Masło zyskało na wartości 5,6%, sprzedano je za 6068 dolarów/t. Sproszkowana maślanka zdrożała o 4,5% do 4398 dolarów/t. Po trzech aukcjach spadkowych cena OMP wzrosła o 3% do 4240 dolarów/t.

Bezwodny tłuszcz mleczny zdrożał o 2,7% do 6201 dolarów/t a PMO o 0,3% do 4158 dolarów/t.

Czwartą aukcję z rzędu tanieje cheddar, tym razem jego cena spadła o 3,6% do 5365 dolarów/t.

Magdalena Szymańska

21. listopad 2024 16:48