Indeks cen na Fonterrze najwyższy od miesięcy
Indeks cenowy jakim zakończyła się aukcja w dniu 18 stycznia 2022 roku wyniósł 4,6%. Ostatni tak duży przyrost cen miał miejsce w marcu 2021 roku.
Wielu oczekiwało niższych cen ze względu na wyniki ostatnich dwóch notowań, które zakończone były spadkiem lub minimalnym wzrost. W wydarzeniu uczestniczyła mniejsza liczba kupujących niż poprzednio. Minimalnie mniejszy był również wolumen oferowanych towarów. Podczas aukcji nie oferowano laktozy, maślanki w proszku i proszku serwatkowego.
Ceny masła znacząco wzrosły
Na indeks cenowy największy wpływ miał wzrost cen masła oraz odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. Masło i odtłuszczone mleko w proszku podrożały o 5%.
Najwyższy wzrost dotyczył pełnego mleka w proszku, który wyniósł 5,6%.
Z kolei bezwodny tłuszcz mleczny podrożał o 0,6%. Wzrosła również cena sera cheddar (o 1,1%).
Jubileuszowe notowanie giełdy GDT
Twórcy platformy handlowej świętują 300 notowanie. Nowozelandzka giełda GDT powstała w 2008 roku. Wygenerowane przez nią obroty podczas ostatniego notowania przekroczyły poziom 30 miliardów dolarów. Podczas trzynastu lat istnienia związali się z nią nabywcy produktów mleczarskich z 70 państw świata.
Od początku sprzedaż przez platformę prowadzą największe przedsiębiorstwa mleczarskie jak nowozelandzka Fonterra, największa amerykańska spółdzielnia mleczarska Dairy Farmers of America oraz duńska spółdzielnia mleczarska ARLA. Z czasem do grona oferentów dołączyły kolejne przedsiębiorstwa jak indyjski AMUL, czy polska Polish Dairy.
Artur Puławski
fot. pixabay